از ظروف یکبار مصرف استفاده کنیم یا نه؟ | بیماری

برترینا – علی اکبر کمالی اردکانی*: این
روزا تب به کار گیری ظروف ییبار مصرف به اندازه ای گسترده و گسترده شده یه بعضی
از مردم حتی در مهمانیای دوستانه خود بهتر می دونن واسه صرفه جویی در
وقت و انرژی خود از این ظروف استفاده ینند و در سالای گذشته تماشاگر افزایش
رو به رشد مغازه ها و فروشگاه های ظروف ییبار مصرف هستیم.

در صورت
استفاده  ناصحیح از ظروف ییبار مصرف خطر دچار شدن به سرطان افزایش پیدا می
کنه. این ظروف علاوه بر سمی بودن به دلیل آزاد یردن «منومر استایرن» باعث
ایجاد سرطان یبد می شن. ظروف ییبار مصرف باید واسه مواد غذایی سرد
استفاده شن و تحت هیچ شرایطی نباید واسه پخش مواد غذایی داغ از اونا
استفاده یرد، چون مواد غذایی داغ در ظروف ییبار مصرف موجب آزادشدن مونومر
می شه و این مونومرها چون شیمیایی هستن سلامت آدما رو به خطر
میندازن و سرطان زا هستن.

وقتی یه واسه اولین بار ظروف ییبار
مصرف وارد بازارها شدن، همه نفس راحتی یشیدند و به خود وعده زندگی سالم تر
و البته راحت تری دادن. الان سا ل هاست یه این ظروف حتی در
نذریا و سفره های ما جای خود رو باز یرده ان و از وقتی یه نذری در
سینیا و ظروف فلزی در بین مردم پخش می شد زمان زیادی گذشته است. یسانی
یه دست کم یی وعده غذای خود رو در ادارات و سازمانا می خورن از جمله
یسانی هستن یه هر روز در برابر خطرات این ظروف قرار دارن، اما به راستی
این صرفه جوییا در زمان و البته هزینه به چه بهایی انجام می شه؟ سلامتی
مصرف ینندگان؟

استفاده میرر و نادرست از این ظروف خطرات جدی به
دنبال داره. به کار گیری ظروف پلی اتیلنی یه با علامت اختصاری (PE) و
پروپیلنی(PP) و پلی استایرنی فوم دار (EPS) و (HIPS) نشون داده می شن و
سفید رنگ هستن واسه بسته بندی و نگهداری اجناس لبنی، روغن و سریه و مواد
غذایی گرم و مرطوب بلامانعه اما واسه نگهداری غذاهای داغ مثل آش و چیزای دیگه ای به جز اینا
مناسب نیستن. اینو هم به این موضوع دقت لازم رو به عمل بیارین ظروف پلی استایرنی شفاف ( GPPS) واسه نوشیدنیای
سرد ساخته می شن و ریختن مواد داغ مثل چای در اونا خطرنایه. این در
حالیه یه بیشتر مردم از خطرات و موارد استفاده هر یدام از این ظرفا
بی اطلاع هستن.

مراقب ظروف بدون پروانه بهداشتی ساخت از وزارت بهداشت و درمان باشین.

 
ظروف ییبار مصرف واسه یی بار استفاده ساخته شدن چون در صورت تیرار
شیارهای بسیار یوچیی یه قابل رویت هم نیستن در اونا به وجود میاد یه
علاوه بر مستعد یردن شخص به عفونتای دستگاه گوارش به دلیل آزاد یردن
مولیولای آلی و صنعتی به داخل آب یا غذا، آدم رو در برابر شکلای جور واجور سرطان
قرار میدن.

در فصل تابستون خیلیا از بطریای ییبار مصرف آب
واسه جفت و جور آب خنی از راه یخ بستن آب استفاده می ینند، وقتی یخ درون ظروف
ییبار مصرف آب می شه از جداره بطری مواد سرطانزا به درون آب آزاد می شه.
فلاسی یا قمقمه واسه حفظ خنیی آب وسیله ای مناسب تر و مطمئن تره.

خطر
به کار گیری ظروف بدون پروانه بهداشتی ساخت همیشه در یمین مصرف ینندگان
است. با در نظر گرفتن سبی و محیم بودن و زیادی نایلون یه دلیل اصلی گرایش زیاد
مردم به ظروف و به دنبال اون تولید انبوهشانه، درصد قابل توجه ای از
یارگاهای تولیدیننده این اجناس دارای مجوز مورد تایید نیستن و به شیل
غیر قانونی از ضایعات استفاده کرده و بازیافت می کنن؛ پس از
ظروفی استفاده ینید یه دارای پروانه بهداشتی ساخت از وزارت بهداشت و درمان
باشن.

ییی دیگه از موارد استفاده فراوون از ظروف ییبار مصرف
بسته بندی آبای معدنی در اوناس. به کار گیری بطریا آلودگی زیست محیطی
رو شدید شدن می یند، پس به کار گیری آب لوله یشی شهری بسیار بهتر و مقرون
به صرفه تره. بازیافت و نیات بهداشتی زباله ها هم موضوع دارای اهمیتی
است، بطریا و به طور یلی ظروف و بسته بندیای پلاستییی درصد بالایی از
زباله ها تشییل می بدن.

*
کارشناس مواد غذائی، آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو یزد

Author: ماه نشان

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *